Spread the love

Het gebruik van hernieuwbare energie in Duitsland zit duidelijk in de lift, bij een derde van de totale bruto elektriciteit in Duitsland is op dit moment duurzaam opgewekt. Toch is er nog meer dan genoeg winst te behalen, nog niet veel mensen kiezen namelijk voor overstappen naar een duurzame leverancier. Ook in de zakelijke markt is er nog genoeg winst te behalen, wellicht kan de overheid een handje helpen om meer Duitse bedrijven zakelijke energie vergelijken serieus te laten nemen, en om bedrijven te blijven wijzen op innovatie in duurzame energie.

Een Aantal Feitjes en Tips Over Duurzame Energie In Duitsland En Nederland

Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werking dan vraag je jezelf misschien af. Om je een goed beeld te geven van de hernieuwbare energiemarkt in Duitsland hebben we een aantal feitjes en tips op een rij gezet. Daardoor krijg je een goed beeld van de huidige stand van zaken en kun je kijken hoe we in Nederland op dit moment zelfs een stapje voorlopen op onze zuiderburen.

Hoeveel En Wat Voor Soort Energie Wordt Dan Gebruikt?

Het bruto eindverbruik van energie in Duitsland in 2018 was ongeveer 2.600 miljard kilowattuur. Volgens het Federale Milieuagentschap heeft het aandeel hernieuwbare energie daarin zich anders ontwikkeld:

 • Groene elektriciteit deed het goed: hernieuwbare energie was goed voor bijna 38 procent van het bruto elektriciteitsverbruik in Duitsland. Het federale milieuagentschap schrijft dit echter ook toe aan het feit dat het weer bijzonder goed was in 2018.
 • De warmte bleef moeilijk: de bijdrage van hernieuwbare energie aan warmteverbruik (verwarming) steeg slechts licht en lag met iets minder dan 14 procent op ongeveer hetzelfde niveau als in voorgaande jaren.
 • Stikkende lucht is nog steeds in het verkeer : in de transportsector is het aandeel hernieuwbare energie licht gestegen met 0,4 procentpunt tot 5,6 procent.

Het Aandeel In Hernieuwbare Energie Is Nog Steeds Niet Hoog Genoeg Om Doelstellingen Te Behalen

Alles bij elkaar is niet genoeg: het aandeel van hernieuwbare energie in het bruto-eindverbruik van energie voor elektriciteit, warmte en transport steeg in totaal van 15,5 procent in 2017 tot 16,6 procent voorlopig in 2018. Duitsland nadert immers zijn bindende doelstelling van 18 procent in 2020. De afgelopen tijd zijn er wel steeds meer stappen gezet naar een verbetering in de zakelijke markt, maar dat is tot nu toe nog geen groot succes geworden in Duitsland.

Wat Kun Je Doen Als Consument Met Hernieuwbare Energie?

Energie is een enorme markt. Daarom zijn er veel geld en macht bij betrokken. Dat geeft ons soms het gevoel dat we niet veel kunnen veranderen. Het tegenovergestelde is het geval: vooral ons consumptiegedrag heeft grote invloed.

Als het om elektriciteit gaat , vinden we het het gemakkelijkst om te handelen:

 • Durf van elektriciteits aanbieder te veranderen en stap over naar een groene stroomleverancier.
 • Zorg er voor dat je elektrische apparaten gewoon in de stand-by modus zet, daardoor bespaar je stroom en gas.
 • Je kunt allerlei zaken veranderen in je woning zoals het plaatsen van een slimme meter of isolatie van je dak of wanden.

Door Te Kijken Naar Het Verkeer Kunnen We Besparen

 • Ga meer te voet, fiets meer in plaats van de auto, neem de trein in plaats van het vliegtuig.
 • Rijd een kleine auto in plaats van een grote.
 • Neem een elektrische auto in plaats van een hybride auto , liever een gasauto dan een benzineauto.
 • Als je een elektrische auto hebt, gebruik dan gewoon groene stroom, denk bijvoorbeeld aan een Tesla of Opel Ampera.
 • Neem zo veel mogelijk het openbaar vervoer en vermijd mobiliteit fouten zoals elke dag auto rijden die ons klimaat aantasten.

 


Spread the love