Spread the love

Je zou kunnen zeggen dat je je naakt voelt zonder je altijd betrouwbare, multifunctionele smartphone. Maar weet u dat een ander persoon halverwege de wereld u letterlijk naakt kan zien door uw mobiele telefoon in dezelfde kamer te hebben terwijl u zich kleedt of intieme momenten met uw partner deelt?

Malware ligt altijd op de loer, houd daar rekening mee

In een scenario dat lijkt te komen uit een James Bond-film, waarschuwen experts dat smartphones die geïnfecteerd zijn met mobiele malware krachtige spionagemogelijkheden hebben, waaronder de mogelijkheid voor een aanvaller om bij te houden waar u zich bevindt, uw inkomende en uitgaande sms-berichten te lezen en op te slaan en uw gesprekken af te luisteren.

Zelfs als u de telefoon niet gebruikt. De mobiele malware activeert zelfs de microfoon en videocamera van de unit, zodat een aanvaller alles wat je zegt of doet kan bekijken en opnemen.

Wat komt er uit onderzoeken?

Onderzoekers van George Mason University Ryan Farley en Xinyuan Wang publiceerden een artikel over een “gemoderniseerde microfoonkapers” die gebruik maken van een zwervend bugnet dat door gewetenloze individuen kan worden gemanipuleerd om de privégesprekken van anderen af te luisteren. Dit type malware of bugbot kan zowel op smartphones als op laptops worden gebruikt en nestelt zich diep in het besturingssysteem van de eenheid.

Wat zijn de gevaren?

Eigenlijk is het niet alleen de laatste tijd dat de mobiele wereld werd opgeschrikt door berichten over het gebruik van smartphones voor sinistere doeleinden. Enkele jaren geleden zijn er al meldingen opgedoken over bewakingssoftware of mobiele malware die van het internet kan worden gedownload om van uw telefoon een virtueel spionagetoestel met een groot bereik te maken.

Flinke toename in malware op mobiele telefoons

Deskundigen zeggen dat mobiele malware toeneemt, een probleem dat de komende jaren waarschijnlijk nog zal verergeren naarmate het aantal smartphonegebruikers verder toeneemt. Naar schatting 6 miljoen van de 200 miljoen mobiele telefoons in de VS zijn geïnfecteerd. De beschikbaarheid van 3G- en Wi-Fi-connectiviteit en multi-gigabyte opslag zijn andere factoren die bijdragen aan de toename van mobiele malware-infectie.

Volgens beveiligingsexperts gedijt deze mobiele malware, die in toenemende mate wordt gebruikt door echtgenoten of echtgenotes die hun partners ervan verdenken een affaire te hebben, of door bezorgde ouders van party-liefde tieners, op alle soorten smartphones zoals iPhones en BlackBerrys.

Big Brother kijkt altijd met je mee

Terwijl echtgenoten en ouders het Big Brother-element machtigen, kunnen duistere persoonlijkheden het gebruiken om een telefoongebruiker te chanteren om obscene bedragen te betalen in ruil voor het stilzwijgen van de eerste over mogelijk schadelijke informatie.

Van eenvoudige bewaking (het bijhouden van je verblijfplaats via GPS) tot geavanceerd afluisteren en monitoren, je mobiele telefoon wordt een poort naar je innerlijke heiligdom. Het is alsof de beruchtste roddels van de stad Harry Potter’s onzichtbare mantel dragen en je dan overal volgen. En het ergste is dat je geen flauw idee hebt wat er aan de hand is!

Hoe kom ik erachter of mijn mobiel is voorzien van malware?

Mobiele malware werkt achter de schermen. U realiseert zich misschien niet dat uw telefoon al aanzienlijke vernietigende gegevens naar aanvallers heeft gestuurd. Volgens deskundigen zijn er echter bepaalde verklikkertekens waar u op moet letten.

  • De batterij van uw telefoon raakt gemakkelijk leeg, zelfs als u hem zelden gebruikt.
  • U heeft moeite met het uitschakelen van het apparaat, of het blijft verlicht, zelfs als het al verondersteld wordt te worden uitgeschakeld.
  • De telefoon licht op, zelfs als er geen sms’jes of oproepen binnenkomen. Als u het rode lampje twee keer ziet knipperen, kan dit een indicatie zijn dat het apparaat bezig is met het verzenden van gegevens naar een derde partij.
  • U kunt vreemde achtergrondgeluiden of klikken horen tijdens het gebruik van de telefoon.

Hoe kan ik mijn nieuwe toestel beschermen tegen malware?

  • Wees op uw hoede voor het downloaden van ringtones van het internet, aangezien dergelijke bestanden mobiele malware kunnen bevatten. Hetzelfde geldt voor het openen van e-mails met verdachte bijlagen.
  • Beveiligingsleveranciers zoals Kaspersky, McAfee en Symantec bieden beschermingstools tegen mobiele malware.
  • Laat uw telefoon niet onbeheerd achter op openbare plaatsen.

Spread the love